Zero Waste a jedlé nádobí - skvělá kombinace pro společenské akce i udržitelné podnikání

Ekologie a šetrný přístup k životnímu prostředí se dá pojmout různými způsoby. Někdo se přiváže na vrata elektrárny, jiný zase uklízí přírodu od černých skládek a odpadků. K udržitelnosti ale můžeme přispět i v každodenním životě, například díky filozofii zvané Zero Waste.

 

Zero Waste můžeme do češtiny přeložit jako Nulový odpad. A právě na omezení vzniku zbytečného odpadu se zaměřuje. Její princip je v podstatě velmi jednoduchý - Zero Waste může začít vyznávat prakticky kdokoliv, stačí jen porozumět tomu, jak moc odpadu v každodenním životě vzniká a začít dělat věci trochu jinak.

 

Nemusíte přitom ani radikálně omezovat svůj životní styl. Zero Waste není ani tak o tom co děláte, ale spíše jak to děláte. Omezit vznik odpadu můžete například při nákupech.

 

Po celé ČR vznikají obchody, v nichž lze nakoupit úplně běžné potraviny - ovšem s tím rozdílem, že nejsou baleny v neekologických baleních se spoustou plastu ale koupíte si je do vlastních nádob.

 

Náhrada jednorázových obalů za recyklovatelné, nebo opakovaně použitelné, je jednou z hlavních cest k snížení odpadové zátěže na planetě. Zero Waste přitom můžete uplatnit i při nákupech v běžných obchodech, stačí se soustředit na zboží v obalech jako je sklo, vratné lahve, papír či plechovky.

 

Trvanlivé potraviny kupujte ve velkých baleních abyste nemuseli kupovat X menších balíčků (díky tomu navíc ušetříte peníze a zároveň nebudete muset brzy znovu na nákup).

 

Tipů, jak začít se Zero Waste by se určitě našlo více. Základ je přitom jednoduchý, zajistit aby vaše domácnost neprodukovala zbytečně moc odpadu. V některých případech vám to zvedne náklady, jinde zase nákupem ve větším objemu ušetříte.

Jakým způsobem jedlé nádobí zapadá do filozofie Zero Waste?

 

 Na první pohled téměř žádným. Vždyť jde o jednorázovou záležitost. Pochází sice z dobře rozložitelného materiálu ale jeho využití je omezené pouze na jedno použití.

 

To je sice pravda. Jedlé nádobí nejspíš nenahradí běžné nádobí doma, které vydrží celé generace. Ani to není potřeba, jelikož domácí nádobí bývá naopak vyrobené z ekologicky relativně šetrných materiálu jako kov a keramika.

 

Hlavní užitek jedlého nádobí ale začíná tam, kde je potřeba nasytit větší množství lidí mimo běžná obydlí či kamenné restaurace. Například u cateringu formou bufetu nebo stánků rychlého občerstvení.

 

Zde se vždy s oblibou masově používaly plastové talíře, tácky a příbory, které okamžitě po použití měnily na obří haldy plastu. Na rušných místech můžeme mluvit o tunách odpadu, které každý rok vznikly úplně zbytečně.

 

Po jedlém nádobí nevzniká nevzniká žádný problematický odpad. Vyrábí se z pšeničných otrub a opravdu jej můžete po konzumaci sníst. Vyhozené na kompost nebo zapomenuté v přírodě se bez následků rychle rozloží.

 

2 praktické příklady, jak naplnit myšlenky Zero Waste a zároveň ušetřit námahu/náklady

 

Velká oslava na chatě nebo na zahradě

 

Při větších akcích občas musíte shánět další nádobí (málokdo má doma například 30+ ks talířů, hrnků a k ním příslušný počet příborů).

 

Můžete namítat, že není problém si pár kusů nádobí od někoho půjčit. Musíte pro něj ale někam zajet, strachovat se, že se něco rozbije a po akci vše umýt a odvézt zpět majiteli (a ideálně se alespoň symbolicky revanšovat). To vše stojí čas a někdy i peníze navíc.

 

Jedlé nádobí si naopak pohodlně objednáte přes náš e-shop, i s dopravou kamkoliv po ČR. Tím ale výčet výhod nekončí:

 

  • Minimální hmotnost - ať vyrazíte kamkoliv, tak se rozhodně nepronese. Můžete vyrazit třeba na piknik s batohem do přírody
  • Žádné mytí a úklid - ušetříte čas a spoustu neekologických mycích prostředků v plastových obalech

 

Prodej občerstvení ve stánku

 

Turisté a návštěvníci různých akcí také dokáží ocenit ekologický přístup k podnikání, zejména pokud prodáváte občerstvení někde v přírodě.

 

Do jedlého nádobí jim můžete servírovat jídlo i nápoje. Částečně tím ušetříte náklady a čas na odvoz odpadu, jelikož podstatnou část nádobí klienti sní. Určitá část klientů navíc bude vždy nepoučitelná a například kelímky od nápoje někam zahodí. V tomto případě alespoň máte jistotu, že se vedlejší produkt vaší podnikatelské činnosti beze škod rozloží.

 

V komerční oblasti má jedlé nádobí ještě jednu výhodu: na rozdíl od plastových jednorázovek opravdu dobře vypadá a právem vytváří pozitivní dojem o vašem podnikání.

 

S jedlým nádobím máte prakticky stejné možnosti jako nápojů strávníkům.

 

Boříme mýty - jedlé nádobí se vám nerozpustí pod rukama

 

Všichni známe filmovou hlášku o zvadlých čajových lžičkách z NDR. V případě jedlého nádobí ale nikdo chybu neudělal. Nemusíte se tak bát ani horkých pokrmů o běžné servírovací teplotě 85°C.

 

Působením tekutin sice nádobí postupně měkne, proti zažitým přestávám to ale trvá opravdu dlouho. Kávu nebo čaj si z jedlého kelímku vychutnáte úplně stejně jako normálně. V pevném stavu vydrží rozhodně o mnoho déle (řádově hodiny), než váš šálek stihne vychladnout. To stejné platí i pro polévky a hlavní chod, kde nádobí vydrží ještě déle.

 

Vše navíc můžete doplnit kompletním jedlým příborem či brčky na limonádu nebo drink a zbavit se plastového odpadu jednou provždy!

Zpět do obchodu
productsRelated